Dementie en rouw
Een naaste met dementie kan een groot verlies te verwerken krijgen. Misschien sterft zijn of haar partner, een kind of andere dierbare. Hoe vertel je dit verdrietige nieuws?
Hoe begeleid je je naaste in zijn of haar rouwproces?
De keuze tussen wel of niet vertellen?
Als iemand uit de directe omgeving van je naaste overlijdt, kunnen er misschien vragen naar boven komen: vertellen we het? En zo ja, hoeveel? Hoeveel details moet je geven? Vooral wanneer je weet dat deze informatie je naaste uit zijn of haar evenwicht kan brengen.
Wanneer je je naaste niet vertelt dat er een dierbare is overleden, dan wordt er geen mogelijkheid gegeven om afscheid te nemen en te rouwen. Hij of zij kan zich angstig en alleen voelen, als de overledene ineens nooit meer komt, zonder dat er begrepen wordt waarom. Zeker als de dementie nog in een beginfase is.
Daar staat tegenover dat het wél vertellen tot onrust kan leiden, omdat de informatie niet goed verwerkt kan worden.
Zo kan je voor moeilijke keuzes komen te staan.
Voordat ik de overstap maakte van de verpleeghuiszorg naar de uitvaart, heb ik ruim 20 jaar ervaring opgedaan in de omgang en het verzorgen van mensen met verschillende vormen van dementie en daarbij hun naasten ondersteund en begeleid.
Door deze ervaringen kan ik u en uw naasten een helpende hand bieden, advies en ondersteuning geven. Ik sta u graag te woord als u meer informatie nodig heeft.
Joyce van Driel – uitvaartbegeleidster